za wczoraj...
[O2] drgania ,szarpnięcia , silnika 2,0 tdi ,BKD
Zwiń
X
-
[O2] drgania ,szarpnięcia , silnika 2,0 tdi ,BKD
Witam wszystkich serdecznie .
Mam problem z delikatnymi drganiami silnika 2,0 tdi ,ozbaczony jako BKD 140 KM, bez żadnych modyfikacji . Czy jest może ktoś w stanie pomóc mi z rozwiązaniem tego problemu .Mieszkam w Gdyni może polecicie kogoś kto jest w stanie poradzić sonie z tym problemem .
pozdrawiamsmur
-
-
TEN użytkownik z forum z pewnością pomoże.DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
www.chiptuning.katowice.pl
DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA
Komentarz
-
-
cześc
octavia 2,0 TDI, z 2007 roku . 150000 km przebiegu ,silnik BKD .
Podczas jazdy jest jak się przyśpiesza nie wyczywalne . Jazda ze stałą prętkością już są wyczywalne delikatne szarpnięcia . Jak auto się zatrzyma silnik pracuje na wolnych obrotach co jakieś 2 sekundy jest delikatne szarpnięcie wyczuwalne w kabinie . Byłem na kompie u znajomego pokazał błąd czujnika położenia wału . Wykasowaliśmy było o niego lepiej , ale pomimo tego dało się jednak coś wyczuć . Pojechaliśmy na obwodnicę z podłączonym komputerem wszystko w porządku ,zatrzymaliśmy się i podczas ruszania znowu poiawił się błąd czujnika położenia wału i szarpnięcia . Mówi że trzeba wymienić czujnik -czy to możliwe żeby taki objaw dawał , bo niektórzy mówią że ten czujnik to albo działa i jest ok albo nie i auto nie odpala .smur
Komentarz
-
-
W przypadku braku sygnału z czujnika wału silnik dalej będzie pracował na sygnale z czujnika wałka rozrządu.
Niekoniecznie czujnik jest uszkodzony, może instalacja gdzieś nie kontaktuje.
Zdarza się również, że czujnik zaczyna przerywać po mocnym nagrzaniu silnia, a jak ostygnie jest wszystko OK, mierzymy wyciągnięty z auta i ma prawidłową rezystancję.
Częsty przypadek w renówkach.DigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
Komentarz
-
-
Byłem własnie w serwisie skody , powiedzieli że komputer pokazuje błąd czujnik położenia wału, ale też że nie koniecznie musi być do wymiany .Mechanik wspominał coś o tym że wiązka może być przetarta ,ale trzeba auto im zostawić żeby sprawdzili . Może znacie kogoś w Gdyni kto jest w stanie to dokładniej określić ,bo do tej pory to tylko mówią ile kasy mam zostawić na początek ,a taki czujnik to chyba można sprawdzić bez wyjmowania go z auta ? pozdrawiam.smur
Komentarz
-
-
smur8484, podjedz do kolego Roberta z TUNEUP i zrób przy okazji program, drgania ustapią :wink:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
piramida--czy ten Roberta z TUNEUP to jest może jakaś frma ,może masz jaiś kontakt do gościa z miłą chęcią podjadę .
abstinent-- na samym początku jak tylko pojawiły się szrpniecia też pomyślałem o rozrządzie ponieważ 30 tysi temu był wymieniany w ASO i pomyslalem że tam może być coś nie tak ,ale po rozrbraniu i sprawdzeniu okazalo się że jest ok tylko napinacz coś nie tak był podono ustawiony .
[ Dodano: Sro 08 Lut, 12 22:44 ]
z rana jak odpali to troche nie równo pracuje ale tylko przez kilka sekund , jakiś czas temu kilka razy zdarzyło się że na ciepłym trochę musiałem pokręcić żeby zaskoczył ale teraz na ciepłym jest ok .smur
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez smur8484czy ten Roberta z TUNEUP to jest może jakaś frma ,może masz jaiś kontakt do gościa z miłą chęcią podjadę
kliknij -> TUNEUP lub bezpośrednio www.tune-up.plDigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
Komentarz
-
-
Mam identyczne objawyJak auto się zatrzyma silnik pracuje na wolnych obrotach co jakieś 2 sekundy jest delikatne szarpnięcie wyczuwalne w kabinie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotr95Mam identyczne objawy
Cytat:
Jak auto się zatrzyma silnik pracuje na wolnych obrotach co jakieś 2 sekundy jest delikatne szarpnięcie wyczuwalne w kabinieO2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
piotr95, no ile wskazuje u mnie to nie wiem .. , a do poniedziałku nie będę jeździł . natomiast te szarpnięcia to się zdarzają u wielu użytkowników bkd . ja miałem je w nówce , jak dobrze pamiętam wgrywali mi nowy soft i yło ok. ale na przykład miałem je z 2misiące temu raz , a potem zniknęły.
właśnie mówili że ktoś w gdyni wygrał prawie 34 bańki w lotto.. masakra.. .
nie chciał bym...O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Witam,Mam ten sam problem.Na rozgrzanym silniku (BKD)auto wręcz szarpie na jałowym nieregularnie. Byłem w serwisie nie wykryli błędów i uznali ,że to dwumas. Wymieniłem cały komplet za 2500 i nadal jest to samo. Liczę ,że ktoś na forum poleci jakiegoś speca od tych silników w okolicy Gniezna-Poznania bo na gamoni w ASO nie ma co liczyć.
Komentarz
-
Komentarz